Skip to content

Quantum computing

[vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”5″ bottom_padding=”3″ overlay_alpha=”100″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ row_height_use_pixel=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ medium_width=”0″ zoom_width=”0″ zoom_height=”0″ column_width_pixel=”800″][vc_column_text](QC) is één van de grotere onderzoeken op het gebied van IT. In Jip en Janneke taal is QC een computer waarvan de processor gebruik maakt van de principes van kwantummechanica. Zij zou instaat zijn om berekeningen binnen enkele seconden uit te voeren waarover een computer jaren tot 10.000 jaar zou doen. (Google beweert dat hun kwantumcomputer een berekening heeft uitgevoerd waar een computer 10.000 jaar over zou doen.) (1)

Begin jaren 80 is Paul Benioff begonnen met het theoretische onderzoek naar de mogelijkheid voor het bestaan van QC. Uit zijn werk blijkt dat theoretisch gezien QC wel zou kunnen bestaan. Later zijn verschillende wetenschappers verder gegaan met het verder ontwikkelen van het concept van Benioff. Later in 1985 Stelde David Deutsch voor dat QC gebruikt kon worden om immens grote berekeningen in seconden te berekenen. Verder formuleerde Deutsch een algoritme voor een kwantumcomputer.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”0″ bottom_padding=”0″ overlay_alpha=”100″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ row_height_use_pixel=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ medium_width=”0″ zoom_width=”0″ zoom_height=”0″ width=”1/1″][vc_single_image media=”335″ media_width_percent=”100″ media_ratio=”three-two” media_title_uppercase=””][/vc_column][/vc_row][vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”3″ bottom_padding=”3″ overlay_alpha=”100″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ row_height_use_pixel=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ medium_width=”0″ zoom_width=”0″ zoom_height=”0″ column_width_pixel=”800″][vc_column_text]Ondertussen zijn er veel onderzoeken op het gebied van quantum computing. Tot op het moment (behalve de claim van Google) (1) is het nog niet mogelijk geweest om een werkende kwantumcomputer te verwezenlijken. Redenen hiervoor zijn onder andere dat de omstandigheden, waarbij de computer kan werken, moeilijk constant te houden zijn of niet goed werkbaar voor mensen. Hierbij kun je denken aan het feit dat de temperatuur op de absolute nul punt moet zitten.

Quantum computing lijkt steeds meer een realiteit dan een droom. Er zijn steeds meer bewijzen dat QC in de praktijk ook zou kunnen werken. Op het moment zijn veel banken en overheden geïnteresseerd in QC en wordt er steeds meer in geïnfesteerd. Eén van de grootse onderzoekscentra is hier in Nederland op TU Delft. Sinds een jaar zijn wij ook bezig om ons eigen kwantumcomputer te bouwen. Zelf ben ik erg benieuwd naar de wat quantum computing ons in de toekomst zal brengen.

Bron: www.nature.com /articles/s41586-019-1666-5[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *