Skip to content

Iedereen weet inmiddels dat er een tekort aan IT personeel is in de noordelijke provincies? 

Maar hoe groot is dit probleem nou eigenlijk? Wat merken noordelijke organisaties hier nou echt van? En belangrijker nog, hoe kunnen we dit oplossen? 

Het wordt nu ook bevestigd door onderzoek van het UWV: meer dan de helft (!) van de IT-vacatures in Nederland is moeilijk te vervullen en de krapte neemt toe. Geen enkele andere beroepsrichting kent zo’n sterke mate van krapte, die alleen maar lijkt op te lopen. De Boston Consultancy Group heeft zelfs voorspeld dat Nederland in 2020 zo’n 54.000 IT’ers te weinig heeft. Dit bevestigd dus dat er in de toekomst grote IT-tekorten gaan ontstaan.

Veel mensen weten eigenlijk nog niet wat ze zouden kunnen doen binnen de IT en slaan de mogelijkheid voor een IT gerelateerde opleiding gelijk af. Naast deze groep mensen is er ook een groep die niet de gevraagde vooropleiding heeft, hierbij gaat het vooral om mbo’ers. We zien steeds vaker dat bedrijven opzoek zijn naar HBO of WO afgestudeerde IT’er. Dit betekent dat mbo’ers steeds meer worden verdrongen terwijl zij veel potentie beschikken om de geschikte kandidaat te kunnen zijn voor de vele vacatures die open staan voor HBO’ers. Als bedrijven mbo’ers wel de kans zouden geven, zou dit de eerste stap kunnen zijn naar de oplossing van IT-tekorten in de noordelijke provincies.

The Story: Het HBO IT Talents Program lost personeelstekorten op 

Bij Brainconsultant proberen we met ons HBO IT Talents Program te bemiddelen tussen werkgevers en IT-vakspecialisten van het mbo, die graag willen doorgroeien en veel ambities hebben. Op deze manier proberen we de personeelstekorten (IT-tekorten) in de noordelijke provincies binnen IT aan te pakken met talent. Met dit project kunnen deze vakspecialisten vier dagen per week praktijkervaring opdoen binnen het IT-bedrijf en tegelijk één dag per week naar school om kersverse kennis te vergaren. Hiermee zien wij een mogelijkheid om de vraag naar talentvolle HBO geschoolde IT’ers te voorzien in onze story.

Het HBO IT Talents Program richt zich voornamelijk op het ontwikkelen van vraag gestuurde opleidingen en trainingen. Hierbij hoort ook het vervullen van een ‘brugfunctie’ tussen het reguliere onderwijs en de specifieke en actuele wensen van werkgevers. Om verder te groeien, maar ook om te anticiperen op het tekort aan ICT’ers. De jonge IT’ers hoeven niet veel te investeren en ook niet nog eens vier jaar in de schoolbanken, maar krijgen wel een volwaardig hbo-diploma. Werkgevers binden talent, met vorming in de praktijk die aansluit op de gevraagde vaardigheden.

De ervaring leert afgestudeerden mbo-IT moeite hebben met het vinden van een passende baan… Bedrijven willen enkel HBO’ers en WO’ers, terwijl vele MBO-talenten zonder twijfel het gevraagde niveau hebben. Met ons HBO-IT Talent Program brengen wij de vraag naar HBO-vakspecialisten dichterbij het aanbod van talent. Beter benutten van het beschikbare potentieel, dat is ons doel. That’s our story.

Kom jij van het mbo en ben jij geïnteresseerd in een vervolgopleiding op het HBO? Of bent u een werkgever en hebt u IT-specialisten nodig voor uw team?  Twijfel niet en schrijf je in! 
BECOME A TALENT BECOME A CLIENT