Skip to content

5G in Nederland

[vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”5″ bottom_padding=”3″ overlay_alpha=”100″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ row_height_use_pixel=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ medium_width=”0″ zoom_width=”0″ zoom_height=”0″ column_width_pixel=”800″][vc_column_text]

5G in Nederland

In 2020 wordt begonnen met het uitzetten van het 5G netwerk over Amsterdam. 5G zou 50 keer sneller zijn dan 4G en daarbij ook meer kracht hebben. Wanneer je op zoek gaat naar meer informatie over wat 5G allemaal kan, kom je ook negatieve reacties tegen. De kritiek op 5G in Nederland gaat vooral om de elektromagnetisch straling. Gezegd wordt dat deze zodanig schadelijk zou zijn dat het ziektes als Alzheimer of kanker zou kunnen veroorzaken.

5G staat voor 5e generatie mobiele netwerk. Dit netwerk werkt op basis van informatieoverdracht tussen elektronen en fotonen. In Nederland zal 5G werken op het 3,5 GHz netwerk. Hierdoor zullen de spionageschotels in Burum naar het buitenland verplaatst worden aangezien zij op het moment gebruik maken van het 3,5 GHz netwerk en ze niet beide van dezelfde frequentieband gebruik kunnen maken.[/vc_column_text][vc_single_image media=”1074″ media_width_percent=”100″][vc_column_text]Deze 5e generatie mobiele netwerk belooft in theorie een gegevensoverdracht van 800 gigabits per seconde (Gb/s). In de praktijk gaan we uit van 1Gb/s. Op het moment ligt de gemiddelde snelheid voor 4G op maximaal 100 Mb/s. Dit laat een significante verhoging van de hoeveelheid gegevensoverdracht zien. Hiernaast is 5G instaat om gegevens in 1 milliseconde te verzenden, terwijl het 4G netwerk er 50 milliseconden over doet.

Hoe zit het met straling?

Dit netwerk straalt net als zijn voorgangers elektromagnetische stralen uit. Het 5G netwerk heeft in tegenstelling tot 4G een kleiner bereik en er zullen dus meer zendmasten moeten komen. Daarbij zal het 4G netwerk naast het 5G netwerk blijven bestaan. Dit betekent een accumulatie van de hoeveelheid straling waar we aan blootgesteld zullen worden. Volgens de Europese commissie lijken de zorgen ongegrond. De hoeveelheid straling, waaraan we blootgesteld worden, zou nog steeds ruim onder de maximaal toegestane waarde liggen. Toch zorgen verschillende feiten ervoor dat we de Europese Commissie in twijfel nemen. Het is namelijk zo dat het ICNIRP (wetenschappers die in 1998 blootstellingsnormen opstelden) net voor het introduceren van 5G de duur van bestraling hebben opgehoogd van 6 naar 30 minuten. Daarbij heeft de Nederlandse overheid deze waarden pas recentelijk opgenomen in de Telecomwet.

Al met al ben ik van mening dat er nog niet genoeg onderzoek is gedaan op de lange termijn-effecten. Op het moment ligt de kans op kanker op één op de drie mensen . Hier zullen vast ook veel andere factoren invloed op hebben, maar wie weet heeft de ontwikkeling van deze netwerken ook een bijdrage aan de toename van genetische ziektes.

Meer weten over 5G in Nederland? Neem dan een kijkje op de site van de Rijksoverheid!

Heb je een  vraag over het HBO IT Talents Program? We helpen je graag verder. Bekijk eerst onze FAQ pagina of het onderwerp van jouw vraag er tussen staat. Heb je een andere vraag? Twijfel niet en neem contact op via het contactformulier![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *