[vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”5″ bottom_padding=”3″ overlay_alpha=”100″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ row_height_use_pixel=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ medium_width=”0″ zoom_width=”0″ zoom_height=”0″ column_width_pixel=”800″][vc_column_text]Ken Olsen is geboren te Bridgeport, Connecticut in 1926. Hij heeft in 1950 zijn Bachelor in Electrical Engineering gehaald gevolgd door een master in 1952.
Olsen begon met werken in MIT’s digital computer laboratory na zijn afstuderen. Hij blonk uit in het ontwerpen van hogesnelheidscircuits door het meewerken aan de TX-2 computer. Hij droeg ook bij aan de implementatie van een magnetische kern in het geheugen van computers.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”0″ bottom_padding=”0″ overlay_alpha=”100″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ row_height_use_pixel=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ medium_width=”0″ zoom_width=”0″ zoom_height=”0″ width=”1/1″][vc_single_image media=”381″ media_width_percent=”100″ media_ratio=”three-two” media_title_uppercase=””][/vc_column][/vc_row][vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”3″ bottom_padding=”3″ overlay_alpha=”100″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ row_height_use_pixel=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ medium_width=”0″ zoom_width=”0″ zoom_height=”0″ column_width_pixel=”800″][vc_column_text]In 1957 verliet Olsen MIT en vanuit een Amerikaans fonds heeft hij Digital Equipment Corporation (DEC) opgericht met zijn collega Harlan Anderson. De eerste periode vanuit het nieuwe bedrijf groeide het niet erg snel maar toen het uitendelijk duidelijk werd dat het een zeer creatief en technisch bedrijf kwamen de engineers vanuit het hele land naar DEC voor een baan. Tegen het midden van de jaren 80 was DEC het op een na grootste computerbedrijf ter wereld.
DEC bleef groeien maar toen de computer steeds meer in het bereik kwam van de normale consument door de Personal Computer (pc) was er vanuit DEC geen strategie om hier mee om te gaan. Olsen ging in 1992 weg bij DEC en in 1998 ging hij aan het werk voor Compaq die DEC had overgenomen tijdens de pc-revolutie.
In 1993 ontving Olsen de U.S. National Medal of Technology, dit was slechts een van zijn vele prijzen. Samen met Gwen en Gordon Bell is hij tevens medeoprichter van het Computer Museum. Bell overleed in 2011 maar liet dankzij zijn magnetische kern de ontwikkeling van sneller en efficiënter geheugen in computers na.
Meer weten over personen zoals, Ken Olsen? Neem dan een kijkje door al onze uitgelichte IT heroes!
Heb je een vraag over het HBO IT Talents Program? We helpen je graag verder. Bekijk eerst onze FAQ pagina of het onderwerp van jouw vraag er tussen staat. Heb je een andere vraag? Twijfel niet en neem contact op via het contactformulier![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]