Skip to content

Maakt plaats voor robotica

Maakt plaats voor robotica! In het nieuws kwam voorbij dat Microsoft een deel van zijn journalist werknemers heeft vervangen met artificial intelligence (AI). AI is kortgezegd een computer die taken uitvoert, waar normaalgesproken menselijke intelligentie voor nodig is. Microsoft heeft in dit geval bijna 30 ontslagen journalisten die teksten onderzochten, aanpasten en uitkozen om op de site van Microsoft te zetten. De meningen hierover zullen verschillen bij mensen, maar moeten we dit zien als een vooruitgang of moeten we bang zijn dat wij mensen in de nabije toekomst plaats moeten maken voor AI.

Deze journalisten, welke zijn ontslagen door Microsoft, hadden relatief simpele taken als het maken van een artikel uit een samenvatting of een andere nieuws output en daarbij zijn eigen mening verwerken. Dit zijn makkelijke dingen die robots met een hoger succes graad kunnen volbrengen, daarnaast kun je zelf een standpunt geven aan de AI zodat zij deze kunnen verwerken in de teksten. Waarom zou je deze journalisten dan nog houden als je sneller en meer kan hebben?
Het komt steeds dichterbij. Steeds meer taken worden uithanden genomen van mensen, omdat AI efficiënter en productiever zou zijn. Ze hebben geen pauzes, hoeven niet te eten, worden niet moe of overspannen, ze zijn sneller en je kan ze 24 uur per dag, elke dag laten werken. Het is begrijpelijk dat voor een bedrijf als Microsoft dit genoeg redenen waren om de journalisten te vervangen met AI.
Helaas zal het hier niet bij blijven. Steeds meer bedrijven kijken naar hoe het efficiënter en productiever kan en vaak vallen mensen dan af. Er gaat dan iets heel kostbaars verloren, namelijk de emotie, creativiteit en integriteit. AI heeft geen gevoel maar mensen wel. AI kan ‘nog’ niet volledig zelf denken en leren, daar hebben we nog steeds mensen voor nodig. Maar wat als op een dag AI zelf kan denken, leren en ontwikkelen. Zijn wij mensen dan nog wel nodig? Misschien kunnen we in de toekomst harmonieus samenleven, maar er zit ook een kans in dat de sciencefiction films die we nu kijken binnenkort wel echt worden. Ik ben zelf van mening dat er goede, duidelijke en strikte regelementen moeten worden opgesteld en bijgehouden die wereldwijd moeten gelden. Op het moment hebben we het IT recht, maar daar zitten nog teveel grijsgebied in om mogelijke problemen in de toekomst te verhelpen.

Heb je een vraag over het HBO IT Talents Program? We helpen je graag verder. Bekijk eerst onze FAQ pagina of het onderwerp van jouw vraag er tussen staat. Heb je een andere vraag? Twijfel niet en neem contact op via het contactformulier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *