Skip to content

Mobiele telefoons en discipline

[vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”5″ bottom_padding=”3″ overlay_alpha=”100″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ row_height_use_pixel=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ medium_width=”0″ zoom_width=”0″ zoom_height=”0″ column_width_pixel=”800″][vc_column_text]Mobiele telefoons en discipline, dat is wel een dingetje. Deze week appte ik een vriend van mij werkzaam in het psychologische vakgebied. Ik vertelde hem dat ik kamp met het feit dat mijn discipline langzamerhand begint af te brokkelen en dat ik moeite heb met focussen op het behalen van doelstellingen. Ik ken mijzelf totaal niet zo want normaliter zijn er veel perioden in mijn leven waarin ik geniet van het opstellen van monsters van to-do-lists. Het liefst schrijf ik ze vol van 8 tot 7 uur ’s avonds waarna er een welverdiend moment van relaxen volgt na 7 uur.

Sinds corona merk ik dat dat actieve deel van mij langzaam begon weg te ebben en dat ik het nodige dan nog wel voor mijn werk en studie wel doe, met af en toe nog sporten erbij maar niks extra’s. Dit moet echter soms echt uit mijn tenen komen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”0″ bottom_padding=”0″ overlay_alpha=”100″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ row_height_use_pixel=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ medium_width=”0″ zoom_width=”0″ zoom_height=”0″ width=”1/1″][vc_single_image media=”426″ media_width_percent=”100″ media_ratio=”three-two” media_title_uppercase=””][/vc_column][/vc_row][vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”3″ bottom_padding=”3″ overlay_alpha=”100″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ row_height_use_pixel=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ medium_width=”0″ zoom_width=”0″ zoom_height=”0″ column_width_pixel=”800″][vc_column_text]Die vriend van mij kwam ’s avonds langs en we begonnen te graven naar de onderliggende problemen. Al snel kwam hij met de vraag: ‘’kan je voor mij eens je schermtijd opzoeken op je mobiel’’. Ik antwoorde direct: ‘’tja, daar ben ik vanochtend al mee geconfronteerd door mijn mobiel zelf’’. Mijn gemiddelde schermtijd per dag zit op 5 uur. Dit is deels te wijten aan het feit dat ik veel van mijn werk ook via mijn mobiel doe, zoals alle vergaderingen en besprekingen in Microsoft Teams wat goed is voor minimaal een uur per dag tot anderhalf. ’s Avonds kijk ik vaak nog even Netflix wat ook goed is voor een uur, maar al het andere zat in ‘social networking’ oftewel de draak Instagram. Instagram heeft voor mij deels de functie van Whatsapp overgenomen want ik communiceer veel meer met mijn vrienden op Insta dan op Whatsapp maar dat terzijde.
Mijn vriend legde vanuit zijn vakgebied uit dat je maar een X-aantal uren focus per dag hebt. Op een mobiel ben je constant gefocust bezig met vaak onzinnige dingen, of een wirwar van zinnige en onzinnige zaken, kortom het apparaat steelt je focus.
Hij zei dat hij hetzelfde probleem ervaren heeft en voor het oplossen van het probleem een app gekocht heeft. Deze app heet heel toepasselijk ‘Stay Focused’. Met Stay Focused kan je per app die je op je mobiel geïnstalleerd hebt aangeven hoeveel minuten deze op een dag gebruikt mag worden en daarna blokkeert de app je toegang tot die applicatie tot de eerste minuut van de volgende dag. Als je dan later nog een keer probeert toegang te krijgen tot die app confronteert hij je er ook mee dat je het al 5 keer geprobeerd hebt.
Ik heb de app geïnstalleerd en het helpt mij direct al minder afgeleid te worden door de mobiel en bepaalde apps zoals Instagram te reguleren. Wel merk ik dat ik afkickverschijnselen heb en toch nog aardig vaak naar mijn mobiel grijp en dan geconfronteerd wordt met het de hoeveelheid pogingen tot het openen van deze app. Ik weet dat er best veel mensen zijn die een behoorlijke schermtijd hebben en vaak niet doorhebben dat ze er hinder door ondervinden, hoe zit dit bij jou?

Heb je een vraag over het HBO IT Talents Program? We helpen je graag verder. Bekijk eerst onze FAQ pagina of het onderwerp van jouw vraag er tussen staat. Heb je een andere vraag? Twijfel niet en neem contact op via het contactformulier![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *