Skip to content

Digitalisering in de sport

Digitalisering en sport – nieuwe kansen voor IT-ers


Ook in de sportbranche houdt de vraag naar IT-professionals niet op

Digitalisering heeft allang zijn weg gevonden naar bijna elk denkbaar gebied van het leven. Het sportleven is ook veranderd door de digitalisering. Niet alleen in de wedstrijdsport, maar ook bij bijvoorbeeld amateursporters worden nieuwe technologieën gebruikt om prestaties te meten, monitoren en verbeteren. Daarnaast is er een geheel nieuwe sportvorm ontstaan: e-sports. Al deze ontwikkelingen en verschijnselen betekenen ook één ding: meer kansen voor IT-professionals die op zoek zijn naar uitdagende  banen 

Digitalisering in de sport
Simpele voorbeelden maken duidelijk dat moderne sport en moderne digitale technologieën niet langer te scheiden zijn. In dit artikel neem ik je mee in de digitalisering van de sport!

Wearables

Denk bijvoorbeeld aan wearables en fitness-apps. Jarenlang is de verkoop in de fitnessbranche even drastisch gestegen als het aantal gebruikers van digitale technologieën voor het volgen en optimaliseren van atletische prestaties.   

Met de groeiende trend van het constanterende zelf zal het aantal gebruikers blijven stijgen en daarmee de vraag naar nieuwe, betere wearables. Er zijn ook fitness- en sport-apps. Jonge, enthousiaste programmeurs en ontwikkelaars zijn nodig voor hun ontwikkeling, met name voor de smartphone-besturingssystemen iOS en Android.

De VAR
De VAR in het voetbal is ook een goed voorbeeld. Ook al is het nog steeds controversieel, is het ondertussen uitgegroeid tot een technisch hulpmiddel in de sport dat onmisbaar is geworden. Eindeloze discussies met de scheidsrechter zijn verleden tijd. Het merendeel van de fans is van mening dat alle moderne (digitale) mogelijkheden gebruikt moeten worden om de scheidsrechter te helpen bij het nemen van beslissingen. Dit garandeert ook de grootst mogelijke eerlijkheid voor alle betrokkenen 

Er wordt altijd gezocht naar creatief denkende IT-specialisten die geïnteresseerd zijn in sport om de bestaande technologieën in de sport verder te ontwikkelen, optimaliseren en aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen.  

E-sports
Maar met name één fenomeen zorgt al jaren voor de grootste vraag naar IT-talent op het gebied van sport: de steeds populairder wordende en veelzijdige wereld van computerspellen en dus ook e-sports. De scène heeft allang de reputatie verloren dat videogames alleen zijn gemaakt voor onsportieve nerds die niet willen socializen. Kijk maar eens naar streamingplatforms, waar enkele van de beste of beroemdste spelers ook worden gevierd als geweldige entertainers.   

De computerspelindustrie is nu miljarden waard. Dit heeft ook te maken met het feit dat computergamen zich net heeft gevestigd als een erkende sport. E-sportcompetities waarin de genres Multiplayer Online Battle Arenas (MOBA) en sportsimulaties, strategiespellen en shooters de meest populaire en meest gespeelde genres zijn. In de gamesindustrie vinden IT-professionals banen als programmeurs, maar hier zijn vaak aanvullende vaardigheden op het gebied van multimedia, VR-conceptie of game-ontwerp vereist. Grote softwarebedrijven hebben natuurlijk altijd een aantal systeem- en netwerkbeheerders, IT-beveiligingsexperts of bijvoorbeeld datawetenschappersnodig om het spelgedrag van spelers en actuele markttrends te analyseren. 

Meer weten over kansen in de IT-wereld? Neem dan een kijkje op onze site om op de hoogte te blijven van de laatste trends! 

Heb je een vraag over het HBO IT Talents Program? We helpen je graag verder. Bekijk eerst onze FAQ pagina of het onderwerp van jouw vraag er tussen staat. Heb je een andere vraag? Twijfel niet en neem contact op via het contactformulier! 

One thought on “Digitalisering in de sport

  1. Right here is the perfect webpage for anybody who wishes to understand this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I really will need toÖHaHa). You definitely put a fresh spin on a subject which has been written about for decades. Wonderful stuff, just excellent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *