Skip to content

Apple Silicon: van Intel naar Silicon 

Apple heeft de grote stap gezet om zijn eigen processors te maken voor de Mac genaamd Apple siliconApple SoC’s worden op het moment al jaren gebruikt bij de iPhones iPads en Apple watchesHierbij hebben we gezien dat er betere prestaties per watt zijn en nog beter presterende GPU’s. Dit zou de ontwikkelaars van apps en games de mogelijkheid geven om nog betere en uitgebreidere apps en games te ontwikkelen. Door deze hoge snelheden en prestaties zal deze processor ook uitermate geschikt zijn voor de Mac series.  

Release eerste Mac Silicon 

Apple heeft als doelstelling om aan het einde van 2020 de eerste Mac te lanceren met een Apple Silicon processor. Deze overstap zal Apple geleidelijk realiseren voor de rest van de series. Door Apple is gekozen voor een tijdspan van twee jaar om de volledige overstap rond te krijgen. Hierbij zal Apple de komende jaren nog steeds nieuwe versies blijven uitbrengen en ondersteunen van macOS voor Intel-Macs 

 

Apple macOS Big Sur 

In macOS Big Sur levert Apple veel technologieën om een soepele overstap te kunnen garanderen naar Silicon. Alles is gebouwd in Xcode 12, zoals native compilers, editors en debugging tools. Door Universal 2 te gebruiken zullen developers in staat zijn om apps te creeren die van de krachten van Silicon gebruik maken, maar tegelijk de Intel-Macs nog ondersteunen. Hierbij komt de translatie technologie van Rosetta 2 in het spel, gebruikers kunnen dan al bestaande apps gebruiken welke nog niet geüpdate zijn.  

 

Quick Start Program 

Degene die lid zijn van het Apple Developer Program konden al beginnen met het overzetten van hun apps naar Apple silicon door aan te melden voor het Universal App Quick Start Program. Dit programma houdt in dat developers toegang krijgen tot documentatie, ondersteunende forums, beta versies van macOS Big Sur en Xcode 12 en ongelimiteerd gebruik van DTK welke developers in staat zal stellen om gebouwde Universal 2 apps te testen. Developers kunnen zich aanmelden voor het programma de totale kosten liggen op 500 dollar.  

 

Al met al is de nieuwe Apple Silicon een veel belovende en grote stap voor Apple zelf en haar klanten. Het zal nog even duren voordat alles geheel smooth werkt en de overstap geheel rond is, maar Apple heeft goed gekeken naar technologieën om deze overstap voor developers zo makkelijk mogelijk te kunnen maken. Ikan zeggen dat ik zeker uitkijk naar de eerste release van de Mac met Apple Silicon!  

Heb je een vraag over het HBO IT Talents Program? We helpen je graag verder. Bekijk eerst onze FAQ pagina of het onderwerp van jouw vraag er tussen staat. Heb je een andere vraag? Twijfel niet en neem contact op via het contactformulier!