Skip to content

Outsourcing van IT: Waarom zou je het niet doen?

Outsourcing van IT: Waarom zou je het niet doen?

Outsourcing van IT: In de afgelopen jaren is outsourcing een voorkeursstrategie geworden voor bedrijven die willen profiteren in termen van tijd, flexibiliteit, kosten en productiviteit. Maar het brengt een groot aantal risico’s met zich mee.

Onder hen zijn bedreigingen voor de veiligheid van hun intellectuele eigendomsrechten. Welke invloed heeft het op de beslissingen die bedrijven nemen bij het uitbesteden van hun werk? Laten we het in dit artikel ontdekken.

Nadelen outsourcing van IT:

1) Wachttijden

Als uw computer crasht en u toegang heeft tot een interne IT-afdeling, kunt u direct een beroep op hen doen om het probleem op te lossen, maar dat is misschien niet altijd het geval bij een uitbestede provider.

2) Controle verliezen

Als u een koppeling maakt met de verkeerde soort leverancier, kunnen zij u ertoe aanzetten te investeren in apparatuur of software die u in dat stadium niet nodig heeft. Dit gebeurt meestal omdat leveranciers mogelijk meer expertise hebben in die specifieke apparaten of software.

3) Onverwachte kosten

Hoewel het waar is dat het bundelen van krachten met een vertrouwde leverancier enorme besparingen kan opleveren, is het omgekeerde waar bij het koppelen met de verkeerde partner. Flexibele modules per maand zijn alleen nuttig als u krijgt wat u nodig heeft en niet onnodig uitgeeft. Zoals eerder vermeld, is het erg belangrijk om uw doelen duidelijk te definiëren voordat u een koppeling tot stand brengt.

4) Beveiligings- en vertrouwenskwesties

Wanneer u uw IT-behoeften uitbesteedt aan een derde partij, bent u ervan afhankelijk dat zij voldoen aan beveiligings- en regelgevende maatregelen.

Outsourcing betekent eigenlijk dat u uw bedrijfsprocesinformatie en database deelt met externe bedrijven of freelancers. Ze kunnen uw commerciële informatie opzettelijk en onbedoeld op een verkeerde manier gebruiken. Eerste voorbeeld: freelancers kunnen uw idee voor een nieuwe product functie vóór de release aan andere bedrijven verkopen. Tweede voorbeeld: uw externe werknemers hebben mogelijk gegevensbeschermingssoftware van lage kwaliteit, zodat uw gegevens op een dag kunnen worden gestolen.

5) Gebrek aan interne expertise

Domeinexpertise is een belangrijk voordeel van in-house ontwikkeling, wat outsourcing niet heeft. Uw team op afstand heeft waarschijnlijk geen praktische ervaring opgedaan bij het uitvoeren van echte taken binnen uw bedrijf.

Zoals bij elke beslissing waarbij een derde partij betrokken is, is het normaal om bedenkingen te hebben bij het doorvoeren van IT-outsourcing.

Daarom hebben wij het HBO IT Talents Program bedacht. Met het  HBO IT Talens Program zorgen wij ervoor dat je inhouse IT-talent aantrekt en geen gebruik hoeft te maken van outsourcing.  Wij hebben meerdere specialiteiten, waarin we ons onderscheiden van de rest. Er zal maatwerk scouting en werving & selectie in nauwe samenwerking met de samenwerkende mbo-scholen worden verricht. Tevens zal de opleiding en de trainingen van de IT-talenten in de puntjes worden verzorgd gedurende het hele traject.

Samen met jou als opdrachtgever  kijken we naar de ambitie van de kandidaat, voorkeur voor ontwikkelrichting en cultuurmatch. Jij als opdrachtgever, kan het beste aangeven wat de cultuur, wat de (technische) plannen zijn en welke vooruitzichten geboden kunnen worden.

Voordelen in een notendop van een inhouse IT-talent:

  • Je hebt het gevoel meer controle te hebben omdat alles ‘binnenshuis’ gebeurt.
  • Er zijn korte lijnen wat de communicatie gemakkelijker maakt.
  • Wanneer er vragen zijn, kunnen collega’s binnenlopen bij de IT afdeling.
  • Wanneer er een probleem is kan het IT-talent snel en eenvoudig naar een collega lopen om het probleem direct op te lossen.

Heb je een vraag over het HBO IT Talents Program? We helpen je graag verder. Bekijk eerst onze FAQ pagina of het onderwerp van jouw vraag er tussen staat. Heb je een andere vraag? Twijfel niet en neem contact op via het contactformulier!

Auteur: Mauro Cardinaal
Artikel over: Outsourcing van IT