Tim Berners-Lee

Je kent Tim Berners-Lee waarschijnlijk niet, maar toch moeten we hem elke dag dankbaar zijn voor zijn contributie aan deze wereld.

Tim Berners-Lee, een Londenaar geboren op 8 juni 1955, heeft natuurkunde gestudeerd aan Queen’s College. Berners-Lee is de grondlegger en bedenker van de World Wide Web. Je herkent het vast van de www. in het bovenste balkje wanneer je naar een webpagina gaat surfen.

Na zijn studie begon Berners-Lee bij CERN in Zwitserland. Hier schreef hij het databasesysteem ENQUIER waarin hij hyperlink introduceerde. Hyperlinks hebben als functie het delen en updaten van informatie tussen gebruikers. Later heeft hij dit concept uitgewerkt tot de huidige World Wide Web. Berners-Lee schreef de eerste webbrowser op de NeXTcube. De eerste website die hij lanceerde, op 6 augustus 1991, was

info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject. html

Berners-Lee heeft voor zijn uitvinding meerdere prijzen gekregen, waaronder een koninklijke onderscheiding. Hij is door koningin Elizabeth || tot ridder geslagen, waarbij hij de titel ridder commandeur heeft gekregen.