Jaap Haartsen

Jaap Haartsen, uit Hardenberg, is de ontwikkelaar van Bluetooth. Haartsen is in 1986 afgestudeerd als elektrotechnicus aan de Technische Universiteit van Delft en promoveerde daar in 1990. Hierna begon Haartsen bij Ericsson, waar hem werd gevraagd om iets te verzinnen waardoor een mobiel draadloos kon communiceren met andere apparaten. Het viel hem op dat niemand de 2.4 GHz frequentie beheerde en dat wifi hier als enige gebruikt van maakte. Hierop ontwikkelde hij Bluetooth. Ja, wat je gebruikt om je draadloze koptelefoon te koppelen aan je telefoon wanneer je muziek wil luisteren.

Natuurlijk was Bluetooth in het begin nog in de testfase, want twee apparaten konden onderling verbinding maken, maar er moest ook nog voor gezorgd worden dat wanneer er meerdere apparaten op de 2.4 GHz frequentie zaten elkaar niet zouden storen. Zijn oplossing hiervoor was om de frequentieband als rijbaan te zien en wanneer het signaal op één baan stoort dat het signaal van rijbaan gaat wisselen.

In 2015 werd bekend gemaakt dat hij ook zal hangen op de Hall of Fame in Amerika. Hij staat hier tussen onder meer Henry Ford, uitvinder van Ford en Thomas Edison, uitvinder van elektrisch licht.