Katherine Johnson

Deze week is onze IT Hero . Zij is natuurkundige, wiskundige en boven al waar zij bekend om staat: ruimtewetenschapper. In 1918 geboren, te Greenbrier County, West Virginia. Op vroege leeftijd was haar talent voor wiskunde al opgemerkt, maar vanwege haar afkomst als Afro-Amerikaanse mocht zij in Greenbrier County niet naar de middelbare school. Hierdoor moest zij naar de middelbare school in Institute, Kanawha County, West Virginia. In 1938 was Johnson de eerste Afro-Amerikaanse die werd toegelaten op West Virginia University in Morgantow, na de uitspraak van de United States Supreme Court.

Johnson in 1953 in dienst getreden bij de Guidance and Navigation department van National Advisory Committee for Aeronautics (NACA), het latere NASA. Een aantal jaar later tot haar pensioen heeft zij als ruimtevaarttechnolooog gewerkt.

Een aantal hoogtepunten zijn onder andere het berekenen van het traject van de ruimtevlucht van Alan Shepard, de eerste Amerikaan in de ruimte. Het opstellen van navigatietabellen voor astronauten in noodsituaties. Ook heeft zij meegewerkt aan plannen voor een missie naar Mars. Zij is één van de meest bekende vrouwelijke ruimevaarttechnologen. Onder andere haar verhaal is verfilmd: Hidden figures. Zeker een aanrader!

#IT #ICT #GRONINGEN #HBOITTALENTS #ITTALENTS