JAVA

JAVA

Begin jaren ’90 werd Java, een bekende programmeertaal, ontdekt door James Gosling en zijn team. Over Gosling zelf heb ik al een tijdje terug geschreven, maar nu zal het gaan over wat Java is, waar we het vinden en of het meer voordelen of nadelen met zich mee brengt.

Java wordt al een lange tijd gebruikt, kort gezegd is het een general-purpose programmeertaal. De naam is te danken aan de vele genuttigde kopjes koffie. In eerste instantie wilde Sun Microsystems Java gebruiken in kleine elektronische apparaten. Na de opkomst van het internet zag Sun Microsystems de kans om de programmeertaal in de web omgeving te toe te passen.  Later in 1997 werd het gebruik van Java op kleine apparaten toch mogelijk gemaakt door de Java Card Technology, waarbij chipkaarten/simkaarten met Java geprogrammeerd konden worden.

Tot op de dag van vandaag wordt Java nog steeds gebruikt bij applicaties en websites. Het gebruik is door de jaren heen zeker afgenomen, maar oudere versies van apps of websites gebruiken nog steeds Java. Eén van de reden voor de afname is dat veel malware via Java binnendringt en zo je device infecteert.

Veel mensen hebben de vraag of het nog veilig is om Java op zijn of haar device te houden of te installeren. Zelf ben ik geen IT’er, maar heb ik wel onderzocht hoe het zit. Het blijkt dat het vrij gemakkelijk is voor hackers om malware op een computer te installeren, omdat Java op veel apparaten geïnstalleerd is en het schrijven van malware in Java vrij gemakkelijk is. Op de markt zie je ook dat computers en andere apparaten niet standaard Java geïnstalleerd hebben zoals voorheen.  Mijn conclusie is dat het beter is om Java niet te installeren, tenzij je het nodig hebt.