Augusta Ada Lovelace

Augusta Ada Lovelace, geboren te Kirkby Mallory, Engeland op 10-12-1815, is een Engelse wiskundige en schrijfster. Zij wordt gezien als de ontwerpster van het eerste computerprogramma. #ITHero #ICT #Groningen #Developer

Ada is de dochter van Lord Byron,(een dichter), en Anne Isabelle Milbanke, een wiskundige. Na de geboorte van Ada zijn beide ouders gaan scheiden. Normaliter kregen vaders de volledige voogdij over de kinderen, maar toen Milbanke Ada meenam maakte het Byron vrij weinig uit. Een paar dagen later heeft hij Engeland ook voorgoed verlaten.

Milbanke wilde niet dat Ada net als haar vader dichter zou worden en stimuleerde haar om juist wiskunde te studeren. Op 17-jarige leeftijd ontmoette Ada, Mary Somerville die wetenschappelijke teksten in het Engels herschreef. Somerville heeft de interesse voor wiskunde in Ada aangemoedigd. In 1834 kwam Ada te weten over de analytische machine van Charles Babbage wat een programmeerbare digitale computer is. Babbage zijn analytische machine was bestemd om alleen berekeningen uit te voeren, maar Ada zag dat de computer meer dan alleen calculaties zou kunnen uitvoeren en beschreef een algoritme waarmee de computer deze zou kunnen implementeren. Hierdoor wordt Ada gezien als de eerste die de volle potentie van de analytische machine heeft ontdekt. Mede door haar beschrijvingen van het algoritme wordt zij ook gezien als een van de eerste computer programmeurs.