Skip to content

Dennis MacAlistair Ritchie

[vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”5″ bottom_padding=”3″ overlay_alpha=”100″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ row_height_use_pixel=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ medium_width=”0″ zoom_width=”0″ zoom_height=”0″ column_width_pixel=”800″][vc_column_text]Dennis MacAlistair Ritchie (1941) staat bekend om zijn werk aan diverse codeertalen en besturingssystemen ook wel bekend onder afkorting OS. Besturingssystemen zijn de systemen die het mogelijk maken dat jij met je muis of touchpad logischerwijs door diverse programma’s, computers en andere apparaten heen kan, en op een simpele manier je taken kan uitvoeren. Dennis Ritchie heeft meegewerkt aan een breed arsenaal ‘operating systems’. Hieronder vallen ALTRAN, B, BCPL, C, Multics en voornamelijk Unix. Hij heeft een onmiskenbare invloed uitgeoefend op de gehele computerwereld.

Ritchie is geboren op 9 september, 1941 in Bronxville, New York. Zijn vader, Alistair Ritchie, werkte bij Bell-operating systems een telefoonmaatschappij waar later zijn zoon ook aan het werk gaat. Zijn moeder Jean McGee Ritchie was huishoudster en verzorgde het gezin. Ritchie groeide op in New Jersey waar zijn intelligentie niet onopgemerkt bleef op school. Het is dan ook niet raar dat hij daarna naar Harvard ging. Op Harvard ontstond zijn passie voor de werking van computers en het programmeren hiervan. Tijdens zijn studie aan Harvard kreeg hij ook een baan bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Destijds was programmeren nog geen officieel vak of specialisatie. Computer laboratoria zochten iedereen die dan ook maar affectie of passie voor de nog nieuwe apparaten had.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”0″ bottom_padding=”0″ overlay_alpha=”100″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ row_height_use_pixel=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ medium_width=”0″ zoom_width=”0″ zoom_height=”0″ width=”1/1″][vc_single_image media=”390″ media_width_percent=”100″ media_ratio=”three-two” media_title_uppercase=””][/vc_column][/vc_row][vc_row row_height_percent=”0″ override_padding=”yes” h_padding=”2″ top_padding=”3″ bottom_padding=”3″ overlay_alpha=”100″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ row_height_use_pixel=””][vc_column column_width_use_pixel=”yes” gutter_size=”3″ overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ medium_width=”0″ zoom_width=”0″ zoom_height=”0″ column_width_pixel=”800″][vc_column_text]In de jaren 60 kreeg Ritchie steeds meer ervaring op computergebied en begon zich te meer te specialiseren in besturingssystemen. Dit deed hij bij het bedrijf waar zijn vader ook gewerkt had namelijk: Bell Operating Systems. Toendertijd was een computer zo groot als de gemiddelde woonkamer van een huis maar vanaf de jaren 70 begon de computer zijn lange reis in het steeds kleiner en krachtiger worden. In Ritchie zijn tijd bij Bell Operating System werd het besturingssysteem Unix ontwikkeld, dit deed hij samen met Ken Thompson. Unix maakte het mogelijk om een computer op een simpelere manier te besturen dan voorheen. Je kon hierdoor bestanden schrijven, kopiëren, bewerken of verwijderen. Voorafgaand aan het ontstaan van Unix was dit een haast onmogelijk en zeer duur proces, daarnaast had iedereen die een apparaat ontwikkelde zijn eigen besturingssysteem. Unix was uniform en werkte met een breed scala aan apparaten. Het was dan ook geen wonder dat Unix direct een succes werd toen het uitgebracht werd voor de publieke sector op het IBM-symposium.
Vanuit ‘de basis Unix’ dat nog niet op alle computers werkte begon Ritchie verder te denken. Hier kwam de programmeertaal ‘C’ uit. ‘C’ is extreem gestructureerd en werkt op een modulaire wijze. Door die modulaire wijze waren grote stukken vooraf ontwikkelde code gemakkelijk te gebruiken door de programmeurs van verscheidene bedrijven achter diverse soorten computers. Hierdoor hoefden ze zelf het wiel niet opnieuw uit te vinden om de apparaten op een logische wijze bestuurbaar te maken.
Unix en C, beide uit de handen van Ritchie, zijn de fundamenten van OS die wij tegenwoordig nog gebruiken zoals die va Mac OS, Linux en Android. Dennis Ritchie, je kent hem niet, maar het is wederom weer een persoon die ontzettend veel heeft toegevoegd aan de technologische ontwikkeling van onze wereld.

Meer weten over personen zoals, Dennis MacAlistair Ritchie?  Neem dan een kijkje door al onze uitgelichte IT heroes!

Heb je een vraag over het HBO IT Talents Program? We helpen je graag verder. Bekijk eerst onze FAQ pagina of het onderwerp van jouw vraag er tussen staat. Heb je een andere vraag? Twijfel niet en neem contact op via het contactformulier![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *